Wat moet je weten over bodem isolatie?

In bepaalde gevallen zal je tot de conclusie komen dat het plaatsen van vloerisolatie op de benedenverdieping niet tot de mogelijkheden behoort. In dat geval kan het plaatsen van bodemisolatie een interessant alternatief vormen. Het plaatsen van bodem isolatie kan in de praktijk tal van verschillende extra voordelen realiseren. Denk hierbij aan:

  • Er is sprake van aanzienlijk meer warmtecomfort in de woning;
  • De energiefactuur kan behoorlijk worden verlaagd;

In het verleden werd er bijzonder vaak gesteld dat het isoleren van de vloer of de ruimte die zich onder de vloer bevond (de zogenaamde kruipruimte) niet zo interessant was. Van warme lucht is immers bekend dat ze over een stijgende werking beschikt wat als gevolg heeft dat ze toch niet aan de vloer ontsnapt… of toch? Zeker wel! Dit is niet in het minst het geval vandaag de dag omdat steeds meer mensen de keuze maken om over te gaan tot het laten plaatsen van vloerverwarming. 

Wat is bodem isolatie?

Wanneer er sprake is van bodem isolatie kiest de isolatiespecialist ervoor om isolatiemateriaal aan te brengen op de bodem van de kruipruimte. Door het isoleren van de bodem van de kruipruimte wordt er in de praktijk voor gezorgd dat de koude lucht minder eenvoudig binnen kan dringen tot in de woning via de benedenvloer. Op deze manier kan je rekenen op twee concrete voordelen. In eerste instantie wordt het wooncomfort aanzienlijk verbeterd doordat de warme lucht in huis beter behouden blijft. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er kan worden bespaard op de energiekosten. In het bijzonder dit laatste zorgt vandaag de dag voor een niet onaanzienlijk financieel voordeel.

Wat zijn de voordelen van je bodem isoleren?

De toepassing van bodem isolatie zorgt er in de praktijk voor dat je verzekerd bent van een groot aantal interessante voordelen. Twee van deze voordelen hebben we hierboven natuurlijk al aangehaald. Dit gezegd hebbende is het zo dat er nog heel wat andere voordelen ook bestaan. Wat deze andere voordelen betreft kan je meer concreet denken aan de onderstaande:

  • De plaatsing van bodem isolatie kan altijd bijzonder vlot gebeuren;
  • Het betreft hier een uitermate budgetvriendelijke isolatiemethode;
  • Er is geen sprake van problemen naar aanleiding van de opbouwhoogte;
  • Je zal veel minder last hebben van ongedierte in de kruipruimte;

Naast de bovenstaande voordelen zorgt de plaatsing van bodem isolatie in de praktijk ook altijd voor preventie op het gebied van vochtproblemen. Bodemisolatie voorzien in de kruipruimte voorkomt dat vocht over de mogelijkheid beschikt om te condenseren tegen de onderhand van de benedenvloer evenals de leidingen, etc. De aanzienlijk betere luchtvochtigheid voorkomt niet alleen geurtjes en schimmels, maar ook andere vochtproblemen die kunnen ontstaan in de kruipruimte.

Hoeveel bedragen de kosten voor bodem isolatie?

Wil je graag bodem isolatie laten plaatsen in de kruipruimte van je woning? Dan is het niet meer dan logisch dat je daarvoor rekening zal dienen te houden met bepaalde kosten. De gemiddelde kostprijs voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte bedraagt zo’n 25 à 55 euro per vierkante meter. Het grote verschil in kostprijs per kilometer wordt vooral veroorzaakt door de diverse isolatiematerialen waar gebruik van kan worden gemaakt. Op dit vlak even een vergelijking uitvoeren blijkt in de praktijk dan ook zeker geen overbodige luxe te zijn, integendeel. Een aanrader die je zeker in je vergelijking kan gebruiken is Isolatiespecialist.

701 thoughts on “Wat moet je weten over bodem isolatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *