Zo blijven je bloemen langer mooi in de vaas

Altijd leuk, wat snijbloemen in huis. Maar hoe zorg je er voor dat je bloemen zo lang mogelijk overleven in de vaas? Het fleurt je huis mooi op: een vaas met wat mooie bloemen. Je krijgt ze cadeau van familie, vrienden of collega’s. Nou gaan snijbloemen vaak al gauw slap hangen, en jij wilt ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Hoe doe je dat?


De vaas – een belangrijke keuze

Als je een boeket krijgt/koopt, zitten er vaak nog plastic en elastieken omheen. Zorg dat je deze verwijdert zonder de bloemetjes te beschadigen. Vervolgens moet je een geschikte vaas vinden. Dat kan nogal eens een klus worden. Je moet er goed opletten of de bloemen genoeg ruimte hebben. Maar een de brede vaas staat natuurlijk niet mooi, en bovendien gaan de bloemen eerder slap hangen. Uiteraard moet de kleur van de vaas nog passen bij die van de plantjes. Zelf gebruik ik het liefst doorzichtige vazen, dan zie ik goed wanneer ik water moet bijvullen of verschonen. Ik raad je zeker aan een paar verschillende vazen van verschillende groottes in huis te hebben, dan heb je makkelijker een geschikte vaas voor je juweeltjes.


Suiker doet wonderen

Nadat je een vaas gevonden hebt moet je er voor zorgen dat deze goed schoon is. Laat absoluut geen resten schoonmaakmiddel achter in de vaas, dat is funest voor je bloemen! Vul tot ongeveer de helft met water. Als er geen snijbloemenvoedsel bij je boeketje zit, is het aan te raden wat suiker in het water te strooien. Bij voorkeur wit suiker, want bruin suiker ziet er niet mooi uit in een doorzichtige vaas. Om de bloemen optimaal water op te laten nemen, is het van belang ze schuin af te snijden, zoals hieronder in de afbeelding is weergegeven.


Een mooi plekje

Nu moet je nog een goed plekje vinden voor je kunstwerkje. Het beste is een plek in de buurt van een raam, zodat de bloemen genoeg licht krijgen. Zet de vaas niet op de grond of op schouderhoogte, dan heerst er omstoot gevaar. Verder oogt het mooi als je de bloemen op een rustige plek zet, zodat de schoonheid van ieder blaadje tot zijn recht komt. Dus niet op het kastje met al die andere spullen, maar bijvoorbeeld op een lege tafel, neutraal van kleur.


Verzorging

Om de bloemen langer mooi te houden, moet je af en toe het water verschonen (om de drie tot vijf dagen). In het verse water kun je best weer suiker doen als voeding voor de planten. Wanneer je meerdere soorten bloemen in een vaas hebt, kan de ene soort harder gaan groeien dan de andere. In dat geval kun je gerust de langere stelen even bijknippen, denk eraan dit schuin te doen.


Maak er iets moois van

Het is altijd leuk om iets bijzonders van je boeketje te maken. Steek er wat leuke strikjes of gekleurde stokjes en vlaggetjes tussen. Wanneer je witte bloemen hebt, kun je er bijvoorbeeld kleurstof in het water doen. Je zult zien dat de randjes van de bloemblaadjes dan ook die kleur aannemen. Een leuk effect voor s ‘avonds geeft het als je glow-in-the-dark poeder bij het water doet. De bloemknoppen zullen dan lichtelijk opschijnen. Persoonlijk ben ik tegen het toevoegen van chemische middelen bij het water, omdat ik vind dat bloemen hun laatste paar dagen gezond moeten kunnen doorbrengen, en niet onder invloed van ongezonde chemische stoffen.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.