Wat zijn de voordelen van een smalle haag?

Ruimte is schaars, zeker in uw eigen tuin. Om deze reden wilt u zo min mogelijk ruimte gebruiken om uw tuin te beschutten. Toch blijft deze beschutting wel heel erg belangrijk, dus u wilt ook geen tuin zonder. Een houten schutting of stenen muurtje neemt relatief weinig ruimte in, maar geeft de tuin ook niet de gewenste groene en levende uitstraling. Een haag daarentegen is zeer geschikt, maar kan een haag ook smal groeien? En welke voordelen levert dat nog meer op? U leest het in dit blog.

Kan een smalle haag ook dicht zijn?

Niet iedere haagplant is geschikt om te gebruiken als smalle haag. Wanneer u breed groeiende haagplanten te smal snoeit, zal de plant minder dekkend worden. Gaten in de haag ontstaan, waardoor u niet langer kunt genieten van optimale beschutting en privacy. Let bij het aankopen van uw haagplant goed op de groeisnelheid van deze plant en vraag uw verkoper om meer informatie als u twijfelt over de breedte van de plant. Deze kan u helpen bij het vinden van een haagplant die geschikt is voor uw wensen.

Met een smalle haag bespaart u niet alleen ruimte, ook het onderhoud wordt eenvoudiger. Haagplanten die smal groeien zullen minder vaak in de breedte gesnoeid hoeven te worden. Uiteraard dient u wel de groei in de hoogte onder controle te houden. Houd er wel rekening mee dat het smal houden van uw haag enige discipline vraagt. Stelt u het snoeien uit? Dan duurt het langer voordat u weer het geschikte resultaat krijgt na het snoeien. Blijf hier dus consequent in.

Welke haagplanten zijn geschikt?

Gelukkig zijn er ook haagplanten die wel geschikt zijn om smal te houden. Met deze planten zorgt u voor een dichte haag die niet veel ruimte hoeft in te nemen. U kunt bijvoorbeeld een laurier Genolia kopen. Deze takken van deze plant hebben de eigenschap om omhoog te groeien, in plaats van naar de zijkant. Dankzij de grote bladeren geeft de plant veel beschutting, zelfs als de haag erg smal gehouden wordt. Bovendien is deze plant het hele jaar door mooi groen, zodat u twaalf maanden per jaar van een natuurlijke vorm van beschutting kunt genieten.

Andere tips voor compacte tuin

Een smalle haag is dus zeer geschikt in een compacte tuin. Hoe minder ruimte u heeft, des te zuiniger u met iedere vierkante meter omgaat. Gelukkig zijn er ook andere manieren om toch het meeste uit uw compacte tuin te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan plantenbakken die aan de muur van het huis hangen. Of creƫer zitruimte op de rand van uw plantenbak, zodat u de ruimte multifunctioneel kunt inzetten.

Bron: Tuinadvies

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.