Een groene tuin in de winter met winterharde planten

In de winter ziet mening tuin eruit alsof het een uitgestorven vlakte is. Zonde, want in combinatie met het toch vaak al grauwe weer wordt het er niet sfeervoller op. En weet je, je tuin hoeft in de winter niet grauw te zijn.

Een groene tuin in de winter is namelijk heel goed mogelijk als je maar de juiste beplanting kiest, winterharde beplanting wel te verstaan. In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden van winterharde planten.

Wat is een winterharde plant?

Een winterharde plant is een plant die het winterseizoen kan overleven en in het voorjaar of in de zomer weer gaat bloeien. Zelfs als het flink vriest kan de plant het overleven.

Er zijn ook wintergroene planten. Dit zijn planten die hun bladeren tijdens de winter behouden. Maar wintergroene planten zijn niet altijd winterhard. Als het flink vriest kan het zijn dat de plant bevriest en het niet overleeft.

Er zijn ook winterharde planten die hun groene bladeren behouden als het winter is. Dit zijn groenblijvende winterharde planten.

Voorbeelden van winterharde planten

De onderstaande planten zijn winterhard en kunnen zelfs tegen strenge vorst.

Camelia

Camelia’s zijn er in vele soorten en geven in de lente grote bloemen met felle kleuren. In de winter bloeien ze niet. Het is een makkelijk te houden plantensoort. Het enige waar je op moet letten is dat je ze voldoende water geeft. Camelia’s kunnen namelijk slecht tegen droogte.

Helleborus

Helleborus is een bijzonder populaire winterharde plant. Je kunt ze in tal van kleuren krijgen. Roze, wit en zelfs in donkere kleuren. Je kunt de plant plaatsen waar je maar wilt: in een pot, in de plantenborder en zelfs in een plantenbasket.

Heesters

Een aantal Heesters soorten is winterhard. In het tuinseizoen hebben ze grote mooie bloemen die insecten en vlinders aantrekken. Met hun mooie kleuren maken ze van je tuin een fijne plek om in te vertoeven. Vraag bij een hoveniersbedrijf om advies welke Heesters je het beste kunt kopen, dus die in de winter hun groene blad niet verliezen.

De glansmispel

De glansmispel zorgt met zijn rode bladeren voor kleurvariatie in je tuin. De bladeren krijgen hun rode kleur in het voorjaar. In het najaar en de winter worden de bladeren groen. Leuk detail: van april tot en met juni geeft de plant witte bloemen. 

Voor wat betreft het onderhoud is het belangrijk dat je de plant regelmatig snoeit. Doe je dat niet, dan kan de glansmispel zomaar meters hoog en breed worden. Maar door regelmatig te snoeien hoef je daar dus niet bang voor te zijn.

Kardinaalshoed

De Kardinaalshoed wordt ook wel een witbonte plant genoemd. Dat komt doordat de blaadjes wit zijn. Als ze groter worden kleuren ze groen. De plant geeft bloemen in de kleuren wit en groen. Door de bladkleur vallen de bloemen dus niet heel erg op.

Advies nodig over winterharde beplanting?

Laat je dan adviseren door een professionele hovenier. Die weet als geen ander welke planten er nog meer zijn die de winter overleven. Ook kan een hovenier een tuinontwerp maken waarin hij zorgt dat je tuin een mooi totaalplaatje wordt en alle onderdelen van je tuin goed bij elkaar passen.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.